De groenste Markt van Europa!

De Haagse Markt wordt de groenste markt van Europa

De Haagse Markt is al de grootste markt van Europa, maar wil nu ook de groenste markt van Europa worden. Daarom laat de Stichting Haagse Markt de komende maanden 3.500 zonnepanelen op de markt plaatsen. Leen van Popering (bestuurder van de stichting), wethouder Liesbeth van Tongere

n (duurzaamheid) en Sander Noordermeer (directeur van SolarNRG) gaven hiervoor op 20 april 2021 het startsein. In november liggen alle zonnepanelen op de units en is de Haagse Markt ook echt de groenste markt van Europa.

 

Leen van Popering: “Dit is fantastisch nieuws voor Den Haag en voor de markt! Want de zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de Haagse Markt en alle ondernemers die daar werken. Met de opbrengsten van de zonnepanelen gaan we drie dingen doen. We willen meer promotie voor de markt maken, we bieden de ondernemers nog meer ondersteuning en we blijven ons inzetten voor drooglooppaden met behoud van het buitengevoel.”

 

Kosten en opbrengsten

Het project kost ongeveer 1,1 miljoen euro. SolarNRG plaatst alle zonnepanelen op de Haagse Markt. Directeur Sander Noordermeer: “De 3.500 zonnepanelen hebben een verwachte opbrengst van 1,2 miljoen kWh per jaar. Daar kun je 400 huishoudens helemaal mee van stroom voorzien. Voor SolarNRG is dit een heel bijzonder project. We zijn heel trots dat we dit uit mogen voeren. Het is ook een uitdagend project omdat we alleen kunnen werken als de markt gesloten is. Daarnaast krijgt iedere verkoopunit een nieuwe groepenkast met een eigen aansluiting.”

 

Exploitatie

De stichting is eigenaar van de zonnepanelen en gaat ze ook exploiteren. Daarom huurt de stichting de daken van de units, waar de panelen op komen, de komende jaren van de gemeente voor het symbolische bedrag van 1 euro. De stichting levert de zonnestroom aan de gemeente en die levert de energie weer aan de ondernemers.

 

Jaar van het Dak

Op daken in Den Haag ligt op dit moment ruim 200.000m2 zonnepanelen en 132.000m2 groen. Dat is al heel wat en er zijn nog veel geschikte daken waar groen of zonnepanelen op kunnen. Daarom heeft de gemeente 2021 uitgeroepen tot jaar van het dak.

De groenste Markt van Europa!